Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Voedingsupplementen kunnen zeer waardevol zijn.

Voedingssupplementen zijn aanvullingen op je dagelijkse voeding. Vaak wordt gezegd dat als je gezond eet en leeft, geen voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen nodig hebt, maar is dat waar??  Helpen bepaalde supplementen je niet bij een periode van grote fysieke inspanning, te weinig zonlicht of slapeloosheid?? Volgens veel deskundigen wel.  Natuurlijk moet je zo gezond mogelijk leven, het helpt je kwaaltje te voorkomen maar bepaalde vitamines, mineralen en aanvullingen op je dagelijkse voeding kunnen wel degelijk bijdragen aan een langer, gezonder en gelukkiger leven. Harde bewijzen zijn er niet altijd en met gezondheidsclaims moet je voorzichtig zijn. Toch is de markt voor voedingssupplementen groot. Tarwekiemolie is één van de natuurproducten die wat werking betreft, buiten kijf staat.  Dat je een mooie en zachte huid krijgt met tarwekiemolie is inmiddels wel bewezen. Maar noodzakelijk??? Nee.  Is teunisbloemolie nodig om gezond te blijven?? Ook niet. Wat dan wat betreft vitamine B12, D3 en de aandacht voor proteineshakes??  Noodzakelijk of verkooppraatje?? De meningen verschillen.

Aandacht voor vitamine B12.

Bijna alle deskundigen zijn het er over eens. De meeste voedingssupplementen zijn niet noodzakelijk maar vitamine B12 is vaak een uitzondering. Veganisten, vegetariërs en oude en langdurig zieke mensen, kunnen een vitamine B12 tekort krijgen en dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Een langdurig en ernstig vitamine B12 tekort kan tot allerlei uitvalverschijnselen leiden, ernstig geheugenverlies tot gevolg krijgen en concentratie verlies. Zeker principiële veganisten kunnen op termijn een groot vitamine B12 tekort krijgen en soms zijn vitamine B12 injecties noodzakelijk. Het slikken van vitamine B12 tabletten is voor veel mensen, en zeker veganisten, zeker geen overbodige luxe.

Aandacht voor vitamine D3.

Vitamine D3 is ook zo een vitamine die aandacht verdient. D3 wordt aangemaakt door het lichaam bij zonlicht en veel mensen blijken in de winter een vitamine D tekort te hebben. Vandaar ook dat veel huisartsen aanbevelen om in de winter vitamine D3 tabletten, spray of druppels te kopen en dagelijks te gebruiken. Voor veganisten heb je plantaardige D3, deze bevat geen dierlijke producten zoals melk en gelatine.

Aandacht voor proteineshakes.

Proteineshakes vallen ook onder de categorie voedingssupplementen maar in tegenstelling tot vitamine B12 of D3 is de noodzaak van het gebruik ervan veel minder duidelijk. Er wordt geclaimd dat proteineshakes goed zijn voor de spieren en daarom worden gebruikt door veel sporters maar de noodzaak deze te gebruiken is niet aangetoond. Bodybuilders hebben extra proteïne nodig en eiwitrijke shakes kunnen zeker wel een goede aanvulling zijn. Er zijn overigens ook vegan proteineshakes die gemaakt zijn van zeewier.

Slapeloosheid, kruiden en voedingssupplementen.

Veel mensen die last hebben van slapeloosheid, hebben baat bij natuurlijke kruiden zoals sint-janskruid, kamille, valeriaan en citroenmelisse.  Voedingssupplementen tegen slapeloosheid, er is weinig bekend over de effectiviteit. Natuurlijke kruiden helpen zeker bij een goede nachtrust.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *